
Velkommen
Her finder du praktiske informationer og andre nyttige oplysninger, når du og dit barn er ny i institutionen.
Velkommen og opstart
Velkommen til Børnehuset Blåkildes hjemmeside. Vi er en 0-6 års daginstitution beliggende lige bag Blåkildecenteret i Taastrup. På vores hjemmeside kan du finde forskellige oplysninger, som er vigtige at vide inden dit barn starter her hos os. Desuden vil hjemmesiden også blive brugt til information til jer forældre, når I er startet i institutionen.
Sprogstrategier i Børnehuset Blåkilde (se alle vores sprogstrategier):
Vi har i Børnehuset Blåkilde meget fokus på at italesætte alt det vi gør. Dette gøres for at give barnet aktive ord og skabe forståelse bag vores handlinger, de daglige rutiner og aktiviteter som vi laver. Vi har blik for barnets deltagelse i og forståelse for de daglige rutiner og aktiviteter, da vi her bemærker, hvor stort barnets aktive ordforråd og sprogforståelse er.
I forældre har selvfølgelig også en opgave i at give jeres børn så mange aktive ord som overhovedet muligt. Som inspiration kan vi anbefale disse to film og film 2. Filmene er oprindelig lavet til flersproget familier, men de er også rigtig gode som inspiration til forældre i det hele taget, fordi det i bund og grund er det samme børnene har brug for fra os voksne, om de er flersproget eller ej.
I vores Børnehus vil vi blandt andet gerne have fokus på børnenes bevægelse og selvhjulpenhed. Forskning i børns læring og deres parathed til at modtage læring, når de kommer i skole fortæller, at det er vigtigt, at børnene er motorisk velstimulerede. Det kan I forældre være med til. I denne lille film kan I finde inspiration til at gøre jeres børn mere selvhjulpne. Husk børn må gerne bøvle med tingene, det bliver de kun meget mere motorisk dygtige af.
Opskrivning
Det er Høje-Taastrup Kommunes Pladsanvisningen, der varetager områdets venteliste.
Du kan skrive dit barn op til områdets afdelinger via Pladsanvisningens hjemmeside: Pladsanvisningen
Her kan du også læse mere om opskrivning, udmeldelse, pasningsgaranti, distrikter og ansøgning om økonomisk friplads.
Du kan ligeledes kontakte Pladsanvisningen på telefon 43 59 10 00.
Værd at vide
Den Røde Tråd i Børnehuset Blåkilde
Via dette link den røde tråd kan I læse Børnehuset Blåkildes gensidige forventninger til hinanden -(huse og stuer imellem) og vores forældre. Disse forventninger har vi valgt at kalde "Den Røde Tråd".Den røde tråd er udsprunget HTK -leg og lær og HTKs børne og unge politik som bla. skriver, at vi skal skabe en helhed for barnet fra 0-18 år. I den forbindelse snakkes der om overgange for børnene og således også noget vi her i vores børnehus skal arbejde med.
"Den Røde Tråd" vil til stadighed være en løbende proces for os som personale og hele tiden være noget som skal finpudses og justeres. Vi ser den som et pædagogisk arbejdsredskab til at optimere vores samarbejde stuer og huse imellem.
Vi håber I vil synes det er spændende læsning. God fornøjelse
Hilsen Personalet
Mad m.m
Her kan du orientere dig i madplaner og opskrifter fra Børnehuset Blåkildes køkken. Du kan desuden læse mere om kommunens mad- og måltidsprincipper og få yderligere inspiration til både madpakker og "fødselsdag på den sunde måde" under madordninger.
Det ”nye” i vuggestuen er at børn UNDER 1 år IKKE må få mælkeprodukter, så de får i stedet tilbudt modermælkserstatning. Nå de fylder 1 år så drikker de letmælk til de bliver 2 år og derefter står den på minimælk. Fra 10 mdr.´s alderen må de så småt begynde og få surmælksprodukter i form af ymer og kærnemælks koldskål. De eftermiddage hvor vi får netop disse retter, bliver de små tilbudt andet mad.
Vores Mad Uge planen, har fået nyt udseende, den er kommet i billeder i stedet for, så ALLE kan se hvad vi skal have at spise!
Man må meget gerne tage billederne ned, snakke om dem og kigge på dem i børnehøjde 😊.
Hvis der er nogle af retterne som i syntes ser lækre ud og godt kunne tænke sig en opskrift på, så stik endelig hovedet ud i køkkenet og spørg, det må man altid gerne.
Uge 42:
Mandag: LUKKET!
Tirsdag: Kylling i karry m/ brune ris og grøntsager, Gulerodsbrød og frugt
Onsdag: Urtesuppe m/ nybagt brød, Rugbrød m/ fiskedeller og grønt
Torsdag: Hjertedeller m/ pastasalat og dressing, Ymer m/ frugtmos og drys
Fredag: Rugbrød m/ pålæg og grønt, Nybagt brød og frugt
Uge 43:
Mandag: Madpakker, Ovnbagte rodfrugter
Tirsdag: Veronika mad m/ brød og grønt, Kartoffelpizza m/ pesto og ost
Onsdag: Græskarsuppe m/ brød, Rugbrød m/ makrelsalat og grønt
Torsdag: Fiskerisotto, Kærnemælkssuppe m/ rosiner
Fredag: Rugbrød m/ pålæg og grønt, Brød og frugt
Uge 44:
Mandag: Madpakker, Bananbrød
Tirsdag: Pirogger m/ kylling og grønt, Tortillas m/ ost og grønt
Onsdag: Indisk Linsesuppe m/ Brød, Rugbrød m/ torskerogn og grønt
Torsdag: Hjertekødsovs m/ fuldkornspasta, Ymer m/ frugtmos og drys
Fredag: Rugbrød m/ pålæg og grønt, Brød og frugt
Uge 45:
Mandag: Madpakker, Mini pizza m/ tomat og ost
Tirsdag: Chili con carne m/ Bulgur og majs, Kanelbrød og frugt
Onsdag: Hvidkålssuppe m/ brød, rugbrød m/ fiskepinde og grønt
Torsdag: Fiskefilt m/ kogte kartofler og persillesovs, Kærnemælkssuppe m/ rosiner
Fredag: Rugbrød m/ pålæg og grønt, Brød og frugt
Uge 46:
Mandag: Madpakker, Kartoffelpizza m/ pesto og ost
Tirsdag: Pastaret m/ skinke, Grovbrød og frugt
Onsdag: Broccolisuppe m/ brød, Rugbrød m/ torskerognsalat og grønt
Torsdag: Hjertedeller m/ kartoffelmos og tomatsovs, Ymer m/ frugtmos og drys
Fredag: Rugbrød m/ pålæg og grønt, Brød og frugt
Uge 47:
Mandag: Madpakker, Kanelboller og frugt
Tirsdag: Cirkus gryde m/ fuldkornsris og ærter, Hyldebærsuppe m/ æbletern
Onsdag: Græskarsuppe m/ brød, Rugbrød m/ bornholmersalat og grønt
Torsdag: Fisk i kokos karry sovs m/ kartofler og grønt, Risengrød
Fredag: Rugbrød m/ pålæg og grønt, Brød og frugt
Uge 48:
Mandag: Madpakker, Mini pizza m/ tomat og ost
Tirsdag: Ellen´s gryderet m/ fuldkornsris, Rosinbrød og frugt
Onsdag: Ærtesuppe m/ brød, Rugbrød m/ fiskepinde og grønt
Torsdag: Hjertekødsovs m/ fuldkornspasta, Ymer m/ frugtmos og drys
Fredag: Rugbrød m/ pålæg og grønt, Brød og frugt
Uge 49:
Mandag: Madpakker, Bananbrød
Tirsdag: Lasagne m/ oksekød, Gulerodsbrød m/ frugt
Onsdag: Gulerodssuppe m/ brød, Rugbrød m/ Torskerogn og grønt
Torsdag: Fiskerisotto, Kærnemælkssuppe m/ rosiner
Fredag: Rugbrød m/ pålæg og grønt
Uge 50:
Mandag: Madpakker, Brød og frugt
Tirsdag: Oksegryde m/ rodfrugter og fuldkornris, Hyldebærsuppe m/ æbletern
Onsdag: Urtesuppe m/ persille og brød; Rugbrød m/ fiskedeller og grønt
Torsdag: Hjertedeller m/ fuldkornspasta og dressing, Ymer m/ frugtmos og drys
Fredag: JULEFROKOST BUFFET, Brød og frugt
Uge 51:
Mandag: Madpakker, tortillas m/ ost og grønt
Tirsdag: Vintergryde m/ oksekød, Kanelbrød og frugt
Onsdag: Tomatsuppe m/ ost og brød, Rugbrød m/ fiskepinde og grønt
Torsdag: Fisk på pastabund m/ karrysovs, Kærnemælkssuppe m/ rosiner
Fredag: RISENGRØDSHYGGE; Æbleskiver og GO JUL.
Madopskrifter
Bornholsmersalat
6 stk. æg
Mayonnaise
creme fraise 5 %
Fromage fraise
salt og peber
Æggene koges til de er hård kogte og afkøles.
Makrellen pilles og renses fri for ben.
Æggene hakkes i tern og blandes med makrellen.
Tilsæt lidt af de 3 fors slags creme fraiser/ mayonnaise og rør godt.
Smag til med salt og peber.
Burgerboller
-50 g. gær
-3 dl. lunkent vand
- ½ dl. olie
-100 g. fuldkornehvedemel
-500 hvedemel
-1 æg
-3 spsk sukker
-1 tsk. salt
Opløs gæren i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser.
Ælt dejen til den er glat og lad den hæve i ca. 1 time.
Form 10 store eller 16 små boller og tryk dem flade. Pensel dem med æg og drys sesam henover. Prik med en gaffel.
Lad bollerne hæve ca. 40 min.
Tænd ovnen.
Bag bollerne i en varm ovn ved 225 grader i ca. 10-14 min.
Er velegnet til madpakke boller.
Chokoladepålæg
500 g. smør
4 spsk. kakao
lidt vanilje
Det hele røres sammen på en køkkenmaskine i ca. 5- 10 min.
Ferskensuppe
Til 20 vugge børn = 8-10 voksen
- 4 store løg
- 4 fed hvidløg
- 4 pk. bacon i tern
- 3 ds. hakket tomat
- 3 ds. ferskner i lage
- 3-4 l. grønsags bouillon
- 2 kg gulerødder
- 1/4 l. madlavnings fløde
- salt, peber og karry
Løg + hvidløg renses og hakkes godt.
Gulerødder skrælles og rives groft.
Bacon svitses enten i ovn eller på panden, FEDTET GEMMES, og hældes op i en gryde.
Løg+hvidløg svitses i bacon fedtet sammen med karry og gulerødder tilsættes når løgene er klare. Derefter svitses det hele godt igennem.
Tilsæt ha. tomater, bouillon, slat og peber og lad suppen koge godt.
Ferskner skæres i små tern og tilsættes op i suppen sammen med lagen, fløden og baconen.
Varm suppen godt op til den koger.
Figenpålæg
250 g. svesker
250 g. abrikoser
250 g. rosiner
½ pose kokos
½ l. appelsin juice.( Så det dækker )
Alle frugterne lægges i blød i juicen natten over, dæk skålen over med film.
Det hele røres godt sammen på køkken maskinen.
Når det hele er rørt godt sammen tilsættes kokosen og røres godt sammen.
Kan godt fryses.
Fisk m/porre og flødeost
10 stk. porrer
300-400 g. fløde ost, grøn pikant
4 ds hakket tomater
2 bdt. persille
2-2,5 l. fiske bouillon
salt, peber og citron saft
Beklæde et fad med bagepapir og læg fisken deri. Drys salt og peber og pres lidt citron saft henover.
Dæk fadet med bagepapir og damp dem i ovn ved 175 grader i 15-20 min.
Kog porre i bouillon til de næsten er møre. Rør flødeosten ud i lidt af bouillon, og tilsæt den op i porre bouillon sovsen.
Tilsæt tomater og persille og kog sovsen i et par min.
Anret fisken i et fad og hæld sovsen henover.
Servers med kartofler.
Fiskerisotto
Til 20 vugge børn = 8-10 voksne
- 900 g. fiskefileter
- 2,5 l. fiske bouillon eller grønsags
- 900 g. ris
- 3 stk. løg
- 225 g. revet ost
- 1-2 kg. revet gulerødder
- olie, salt, peber, karry og gurkemeje
Løg og gulerødder renses og ordnes. Løg hakkes, gulerødder rives groft.
Løg svitse i en gryde med lidt olie, sammen med karry.
Gulerødder tilsættes.
Når det hele er svitse godt igennem, tilsætter du ris og bouillon.
Lad risene koge næsten møre.
Skær fisken i små stykker og tilsæt dem i gryden, lad det koge i ca. 5 min.
Til sidst tilsætter du osten og lader den smelte godt.
Server retten derefter.
Flyvende Jacob
Til ca. 40 børn
2 kg. kylling filet
3-4 ds ananas
1 kg bacon
300 ml. sød chili sovs
1 l. madfløde ( ½ kan sagtens være alm piskefløde og den anden½ madfløde, det bestemmer du selv)
1,2 kg pasta skruer
6 løg
2 kg. gulerod
10 stk. store bananer
Salt og peber
- Kyllingen koges dagen før og afkøles.
- Bacon steges gylden.
- Pastaen koges og hældes i et ovnfast fad.
- Gulerødder og løg skrælles og hakkes/ rives
- Steg blandingen i lidt olie i en gryde.
- Kyllingen skæres i små tern og lægges op i fadet, sammen med ananassen.
- Fløden blandes med chili sovs og lidt salt og peber.
- Bananerne skrælles og skæres i skiver og lægges i fadet.
- Gulerod´s blandingen og bacon ned i fadet og fløden hældes over.
- Bages ved 200 grader i ca 30-40 min.
Frugtpizza
3 bageplader:
100 g. gær
2 stk. æg
1 l. væske ( ½ vand og ½ mælk, yoghurt eller andet mælke produkt)
4 spsk. olie
4 spsk. sukker
2 tsk. salt
6-8 spsk. kakao
3 tsk. vanilje.
2 kg hvedemel ca..
10-15 stk. bananer
1½-2 kg æbler (skrællede)
- Bland væsken med gær, æg og olie,
- Tilsæt lidt af melet sammen med salt, kakao, vanilje og sukker og ælt godt igennem.
- Tilsæt resten af melet, så dejen har en go og ikke klisteret konsistens.
- Ælt godt igennem.
- Stilles til hævning et lunt sted i ca. 1-1½ time eller til dobbelt str.
- Imens skræller du æbler og skære både bananer og æbler ud i tynde skiver.
- Rul dejen ud, læg bage papir ud på en bageplade, og lig derefter dejen ud herpå.
- Lig skifte vis bananer og æbler på dejen. Drys med sukker
- Lad pizzaen hæve i ca. 30 min
- Bages ved 200 grader i ca. 20-25 min.
Græsk farsbrød
Til 20 vuggebørn = 8-10 voksne
- 500 g. hakket lam
- 500 g. hakket okse
- 175 g. rå ris
- 4 æg
- 2,5 dl. mælk
- ½ dl. persille
-100 g. løg
- 2-3 fed hvidløg
- 200 g. feta ost
- 3 gulerødder
- mel
- salt, peber og chili
Kog risene som anvist på pakken, lad dem køle af. ( Kan med fordel koges dagen før) Skræl gulerødder, rens løg og hvidløg, derefter rives gulerødder og løg+hvidløg+persille hakkes godt.
Rør kødet sammen med æg, mælk, mel, salt, peber, chili, løg/hvidløg, gulerødder, feta, ris og persille. Lad den hvile i ca. 30 min. derefter, i køleskabet.
Form farsen til 2 brød og læg dem på en bageplade med papir eller i en smurt form og drys med rasp.
Bages i ovn i ca. 1 time ved 180 grader.
Servers med ovn kartofler eller ris salat og hvidløg dressing
Grønsagskager
- 600 g. gulerødder
- 600 g. selleri
- 8 stk. æg
- 8 spsk. mel
- 200 g. revet ost
- salt og peber
- olie og smør til stegning
Alle grønsager renses og rives groft.
Blandes derefter med resten af ingredienserne, formes til små klatter og steges på en varm pande i olie og smør, til de er gylden brune.
Gulerodssuppe
5-6 kg. gulerødder
8 store løg
2 pak. pikant ost ( den rød/orange )
5-8 l. grønsags bouillon
½ l. madfløde
salt, peber og lidt olie
Gulerødder skrælles og rives.
Løg skrælles og hakkes.
Svits gulerødder og løg i olien.
Tilsæt bouillon, salt og peber og lad suppen koges i 1-2 timer.
Blend suppen og tilsæt osten og fløden.
Varm suppen godt igennem og smag den til.
Havregrynscrumble
- 75 g. Havregryn
- 75 g. Hvedemel
- 50 g. Mandler
- 60 g. Sukker
- 1/4 tsk. Salt
Hak mandlerne groft, enten i hånden eller på en køkken maskinen.
Smelt smørret på en pande.
Rør alle ingredienserne godt sammen på den varme pande.( VIGTIGT: rør godt i blandingen, eller brænder det på.) Det skal ristes i ca 8-10 min til det er gylden og sprødt.
Afkøl det på et stykke bagepapir.
Kærnemælkssuppe
Til 4 personer:
- 2 spsk. majsstivelse
- 1 l. kærnemælk
- 4 spsk. sukker
- 60 g. rosiner
Rør majsstivelsen og 1/3 af kærnemælken ud i en gryde.
Tilsæt resten af mælken og de øvrige ingredienser.
Bring suppen i kog under omrøring i ca. 2 min.
Tilsæt rosiner og smag til.
Kan servers med flødeskum og tvebakker
Indisk linsesuppe
3 kg. Gulerødder
1 stk. Selleri
6 stk. Løg
4 fed Hvidløg
10 stk. Squash
3 stk. Grønsags-bouillon terninger
2-3 l. Vand
½ l. Madlavnings fløde
800 g. Røde linser
3 spsk. Olie
Salt, peber, karry, spids-kommen og lidt sukker
Alle grønsager renses og snittes.
Løg og hvidløg svitse i en stor gryde med olie og karry.
Resten af grønsagerne tilsættes sammen med vand, linser og krydderier.
Små koges i ca. 1-1½ time
Blendes med en stavblender og fløden tilsættes. ( Sørg for at suppen herefter kommer i kog igen, efter fløden er tilsat )
Smages til.
Serveres med et godt brød til.
Man regner som reglen, at der på 10 vuggestuebørn går 4 voksne til en hovedret.
Koldskål
4 l. ymer
4 l. kærnemælk
Lidt sukker og vanilje
Det hele røres godt sammen og smages til.
Kyllingedeller
- 3 stk. løg
- 3-4 fed hvidløg
- 3-4 peberfrugter
- 3 stk. æg
- ½-1 dl mælk
- 2 dl havregryn
- 2 dl hvedemel ca.
- krydderier: paprika, chili, salt og peber
Hak løg og hvidløg og peberfrugter.
Bland det hele sammen.
Sæt små toppe på en bageplade og bag dem midt i ovnen i ca 15-20 min v/ 200 grader
Linsedeller
150 g. Kartofler ( skrælles)
30 g. Rasp
1 stk. Æg
2 spsk. Mælk
½ stk. Hakket Løg
½ fed Hvidløg
1 ts. salt
1 ts. karry
Olie til stegning
Linser og kartofler koges i hver sin gryde i ca 20 min.
Hæld vandet fra og mos begge dele godt. ( Kan med fordel røres sammen på en køkken maskine) Tilsæt resten af ingredienser og rør "farsen" godt sammen.
Lad den stå og hvile lidt, ca. 30 min.
Formes til små deller og steges til de er lyse brune.
Kan også bages i ovn. Der skal de ca. ha 20-30 min ved 180-200 grader.
Madbrød
25 g. gær
2 dl. Mælk
½ dl. Yoghurt
50 g. olie
1 tsk. Sukker
1 tsk. Salt
350 g. hvede mel ( det er et ca. mål, måske lidt mere) Jomfru i det grønne til pynt
Gæren opløses i mælken og yoghurten.
Olien tilsættes.
Mel, salt og sukker tilsættes og æltes godt sammen.
Rulles ud til et stort rundt fladt brød.
Skær forsigtig halvt igennem brødet med en lille kniv, pensles med mælk og drys ” Jomfru i det grønne” hen over.
Sættes i en kold ovn og bages i ca. 20 min ved 225 grader.
SKAL IKKE HÆVE INDEN DU BAGER DET !!!!
Linsesuppe
- 8 Løg
- 4 fed Hvidløg
- 4 kg Gulerødder
- 1 Selleri
- 8 Squash
- 4 ds. ha. Tomater
- 2 ds. Kokosmælk ( IKKE light )
- 1-2 spsk. rød karry pasta
- 2 bunder friske koriander
- 4-6 l. grønsaga bouillon
- 1 pose (500 g.) røde linser
- lidt fiskesovs, salt, peber, et skvat sukker og lidt olie
Løg+hvidløg pilles og hakkes groft.
Grønsagerne rengøres og rives på det grove rivejern.
Olien varmes op, løg/hvidløg svitses godt sammen med karry pastaen.
Alle grønsager tilsættes og lade det hele svitses godt sammen, i ca 30 min. HUSK rør godt i det undervejs.
Tilsæt linserne sammen med bouillon og tomater og lad derefter suppen koge op.
Koges i ca. 1 time.
Hak korianderen og tilsæt dem derefter op i suppen sammen med kokos mælk, fiskesovs, salt, peber og lidt sukker.
Blend suppen med en stavblender, smag den til og server den med et godt stykke brød til
Kog suppen vider i ca 30 min og blend derefter suppen godt igennem
Mangokartofler
- 1 stort glas mango chutney HOT
- ½ l. mad fløde
- Lidt mælk
Kartoflerne skrælles og skæres i tern.
Læge dem op i et ovn fast fad.
Mango chutney, fløde og mælken blandes godt sammen i en skål og hældes over kartoflerne.
Bages i en varm ovn ved 180-200 grader i ca 1-1½ time.
Husk og vend kartoflerne undervejs :-).
Mexicansk gryderet
- 4 Wiener pølser
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 150 g. hakket oksekød
- 1 rød peberfrugt
- 1 grøn peberfrugt
- 1 ds. hakket tomat
- 1 ds. baked beans eller kidney bønner
- 1 ds. tomat pure
- 2-4 store gulerødder
- 1 tsk spidskommen
- chlii,salt, peber og lidt sukker.
1/ Skræl og hak løg og hvidløg.
2/ Rens og hak peberfrugterne.
3/ Skræl og riv gulerødderne.
4/ Skær pølserne i skiver.
5/ Kom lidt olie i en gryde og svits løg+hvidløg til de er klare.
6/ Tilsæt kødet og svits det til det får farve.
7/ Tilsæt alle grønsagerne og svites dem et kort øjeblik.
8/ Resten af ingredienserne tilsættes og lad gryderetten koges/simre i en time s tid.
9/ Husk at rør godt i gryden i mens den koger.
10/ Smag til og serveres med brød og ris til.
Rikkes koldhævede brød
50-75 g gær
3 spsk. olie
½ l. yoghurt
1 l. vand
250 g. Havregryn
3 tsk. Salt
3 spsk. Sukker
250-300 g. grahamsmel
250 g. 5-korn s blanding
300 g. durum hvedemel
750-850 g. hvedemel
Opløs gæren i yoghurt og vand.
Tilsæt gryn og 5-korns bl.a.. Derefter salt, sukker og olie.
Resten af ingredienserne tilsættes og rør dejen godt sammen.
Dejen skal være godt sej og tyk i det.
Stilles til hævning natten over med film over.
Dagen efter deles dejen i 4-6 store stykker på et mel dryssede bord og lægges på plader.
Sættes straks i ovnen og bages på 225 grader i 25-35 min.
Mini rugbrød
- 200 g gær
- 10 dl. lunt vand
- 7 spsk. mørk sirup
- 75 g. olie
- 2½ tsk. salt
- 1 kg rugmel
- 750 g. hvedemel
- lidt smør til pensling.
Vand og gær røres godt sammen.
Tilsæt ½ af rugmel og rør derefter resten af ingredienserne i.
Dejen skal være lidt fedtet.
Form dejen til små brød og lig dem 4 i en række med enderne sammen.
Lad dem hæve i 10-20 min.
Bages ved 225 grader i ca.15 min.
Lige så snart de kommer ud af ovnen, pensler du dem med smeltet smør og lad dem afkøle.
Rød linsesuppe med kokosmælk
5 fed hvidløg
5 stk. løg
4 tsk kanel
1200 g. tomater eller 3 ds. hakket tomat
4 tsk spidskommen
2 tsk chili
8 stk. bagekartofler
4 kg. gulerødder
2 kg. pastinak/persillerod
5 ds. kokos mælk
4-6 l. grønsags bouillon
4 pos. røde linser
salt, peber og lidt citron saft
- Pil og skrald hvidløg og løg.
- Hak tomater groft
- Skrald og riv gulerødder, kartofler og pastinak groft.
- Svits det hele i gryden sammen med lidt olie og tilsæt alle krydderi.
- Kom linser og bouillon i gryden og lad det koge.
- Blend suppen og tilsæt kokosmælk samt lidt citron saft.
- Smag suppen til.
Syltetøj
200 g. sukker
Lidt vanilje
Frugten hældes i en gryde og der tændes på lav blus.
Når frugterne er næsten tøet tilsætter du sukker og vanilje og skru op så der kommer kog i gryden.
Lad frugterne koges i ca. 30 min UDEN låg. Rør under vejs..
Hvis du vil kan du sagtens blende syltetøjet.
Hældes på atamon skyllede glas og køles af. Stilles i køleskabet.
Kan holde sig i ca 2 uger på køl
Tortillas m/ost, skinke og oregano
- 1-2 pose revet ost
- 1-2 pak skinke i strimler
- oregano
Tænd ovnen på 200 grader
Lig bagepapir på en plade, derefter en tortillas, læg et pænt lag ost og derefter skinke, slut af med oregano. Ovenpå lægger du en tortillas små `låg`.
Bag dem i ovnen i ca. 5 min, eller til osten er smeltet.
Skær dem ud i små trekanter og server med det samme.
TIPS: Istedet for ost og skinke, kan man rive æbler og drysse med kanelsukker... Go og hurtig nem dessert.
Veronika mad
2 kg. hakket oksekød
6 store løg
4 dl. rosiner
2 kg. majs
20-25 stk. æg
Salt, peber og lidt sukker
- Løg hakkes og svitses i lidt olie.
- Kødet tilsættes og svitses med i gryden med løg.
- Rosinerne, salt og peber tilsættes ned i kødet.
- Æg koges og afkøles.
- Kødet lægges i et smurt fad.
- Æggene deles i skiver og lægges henover kødet.
- Majs blendes og lægges oven på æggene.
- Drys lidt sukker henover.
- Bages ved 200 grader i ca. 30 min.
- Serveres med råkost til.
Ølandsboller
- 375 g. vand
- 5 g. gær
- 250 g. hvedemel
- 250 g. ølands hvedemel
- 10 g. salt
- Lidt oliven olie
DAG 1:
Kom alle ingredienserne i en skål og rør det sammen til en glat og smidig dej. ( dejen er klar, når den slipper skålens kanter ).
Kom dejen i en beholder som du har smurt med en god oliven olie. Læg låg på og lad dejen hæve på køl natten over
DAG 2:
Hæld dejen ud på et meldrysset bord.
Hak dejen af med en dej hakker ( el skær med en kniv), i den ønskede størrelse.
Kom bollerne på en bageplade med bagepapir og bag dem derefter ved 220 grader i ca. 12-15 min.
De er super som madpakke boller eller lav dem som flutes til en go salat :-)
